Vi listar för- och nackdelar med de största sociala plattformarna

Fri Jul 14 2023 10:23:02

Vi listar de sex största sociala plattformarna och dess respektive för- och nackdelar för företag som vill marknadsföra produkter eller tjänster.

September 27, 2023 5:40

För företag erbjuder sociala medier en otrolig möjlighet till att marknadsföra produkter och tjänster. Samtidigt är kanalerna många, vilket gör det svårt att ha en närvaro på samtliga. Här listar vi de sex största kanalerna och dess respektive för- och nackdelar, för att göra det enklare för er att prioritera rätt!

‎some_tij

Facebook 

Facebook är en av de största sociala medieplattformarna med en bred användarbas i alla åldersgrupper. Återförsäljare kan som exempel använda Facebook  för att visa upp bilmodeller, specialerbjudanden och för att stärka lojalitet och varumärke.

✅ Fördelar med Facebook

 • Stor användarbas: Facebook har över 2,8 miljarder aktiva användare över hela världen, vilket ger en enorm räckvidd för företag som vill nå ut till en bred publik.
 • Riktad annonsering: En kombinerad för- och nackdel (se minussidan) är Facebooks datainsamling. Den gör det möjligt att segmentera målgrupper ner på mikronivå och rikta annonser baserat på demografi, intressen, beteenden och koppling/relation till ert företag.
 • Flexibla annonseringsalternativ: Välj mellan bildannonser, videoannonser, karusellannonser och animerade annonser. 
 • Mätbarhet och analys: Facebook erbjuder ett omfattande analysverktyg som hjälper er att mäta och spåra prestationen för era annonser. Få insikter om bland annat antal visningar, klick och konverteringar, och använd datan för löpande optimering.

🚩 Nackdelar med Facebook

 • Konkurrens och kostnad: I och med plattformen popularitet är konkurrensen hård. Detta kan leda till höga annonseringskostnader (annonsering sker genom budgivning och pris baseras på efterfrågan).
 • Algoritmerna förändras: Facebook ändrar sin algoritm oftare än vad som är möjligt att hänga med i, vilket gör att det är svårt att veta vilken typ av innehåll som kommer att fungera. En kampanj som fungerade bra förra veckan, kan därmed gå uselt veckan därpå. 
 • Integritets- och datasäkerhetsfrågor: Facebook samlar in ofantliga mängder data om sina användare, vilket gjort att frågetecken höjts kring GDPR och säkerhet (exempelvis fick Metas nya satsning “Threads” inte lanseras i EU av samma skäl). Genom åren har plattformen dessutom drabbats av en rad integritets- och datasäkerhetsproblem, vilket har lett till minskat förtroende bland användarna.

Instagram 

Instagram är en visuell plattform med fokus på bild och rörligt. Med hjälp av högkvalitativt innehåll kan företag skapa en visuellt tilltalande varumärkesupplevelse och inspirera följare under kundresan. Instagram Stories kan också användas för att ge en mer personlig och autentisk inblick i verksamheten, för exempelvis employer branding.

✅ Fördelar med Instagram

 • Visuell plattform: Visa upp produkter, inspirera med visuellt tilltalande innehåll och bygg ett starkt varumärke.
 • Engagerad användarbas: Instagram har en stor och engagerad användarbas, särskilt bland yngre demografier. Här passar budskap kopplat till visuell inspiration, livsstil eller produkter.
 • Influencer marketing: På Instagram hittar ni influencers inom alla tänkbara kategorier. Genom att samarbeta med för er relevanta influencers kan ni dra nytta av deras breda nätverk, samtidigt som ert varumärke marknadsförs i en personlig kontext.

🚩Nackdelar med Instagram

 • Stor konkurrens: Instagram är en populär plattform för marknadsföring, vilket innebär att konkurrensen om användarnas uppmärksamhet är hög. Det kan därmed vara svårt att sticka ut bland den stora mängden innehåll som publiceras dagligen.
 • Mindre fokus på länkar: Instagram har begränsade möjligheter att lägga till länkar i inlägg. Det kan göra det svårare att driva trafik till företagets webbplats eller konvertera användare direkt från Instagram.
 • Begränsat innehåll: Instagram fokuserar främst på bilder och videos och ger inte samma utrymme för längre textinlägg eller artiklar som andra plattformar. Detta kan vara en utmaning för företag som behöver kommunicera mer detaljerad information eller tekniskt innehåll.
 • Minskad organisk räckvidd: På grund av plattformsförändringar har den organiska räckvidden på Instagram minskat över tid. Betalda annonser kan därmed vara nödvändiga för att nå ut till en bredare publik.

YouTube 

YouTube är en populär kanal för att dela bilrelaterat innehåll, inklusive biltester, recensioner, produktvideor och körguider. Genom att skapa engagerande och informativa videor kan återförsäljare visa upp sina bilar och erbjuda värdefull information till potentiella kunder.

✅ Fördelar med YouTube

 • Stor användarbas: YouTube har en enorm användarbas och är den näst största sökmotorn i världen efter Google. Det ger er möjlighet att nå en bred och engagerad publik över hela världen.
 • Videobaserad plattform: Videoformatet kan vara mycket effektivt för att demonstrera produkter, ge handledning, leverera inspirerande berättelser eller visa upp varumärket på ett mer dynamiskt sätt.
 • Sökmotoroptimering (SEO): YouTube ägs av Google och har därmed större potential att rankas i Googles sökresultat. Genom att använda sökmotoroptimeringstekniker kan ni öka chanserna för att era videor rankas högt i relevanta sökningar.
 • Annonseringsalternativ: De många alternativen, inklusive skippbara och icke-skippbara annonser, TrueView-annonser och displayannonser ger er flexibilitet att anpassa annonser baserat på både kampanjmål och målgrupp.

🚩Nackdelar med YouTube

 • Konkurrens: Konkurrensen om användarnas uppmärksamhet är stor och kvaliteten på innehållet hög. För att konkurrera på YouTube är det viktigt att producera högkvalitativa och välgjorda videor. Detta kräver investeringar i utrustning, produktionstid och kreativa resurser.
 • Annonssköldar och adblockers: En del användare använder adblockers och annonssköldar som blockerar eller begränsar visningen av annonser på YouTube. Detta kan minska exponeringen och effekten av annonser för vissa tittare.
 • Kortare uppmärksamhetsspann: Tittare har ofta kort uppmärksamhetsspann och bläddrar snabbt vidare till andra videor. Det kan därmed vara en utmaning att behålla tittarnas intresse och engagemang genom hela annonser eller videon.

LinkedIn 

LinkedIn är främst en professionell plattform som kan vara särskilt användbar för att nå företagskunder och yrkesverksamma inom bilindustrin. Det kan vara en bra kanal för att bygga professionella relationer, dela branschnyheter och marknadsföra företagets produkter och tjänster.

✅ Fördelar med LinkedIn

 • Professionell publik: LinkedIn riktar sig främst till yrkesverksamma och företag. Det ger er möjlighet att nätverka med potentiella kunder, samarbetspartners och branschexperter, för att i förlängningen bygga förtroende och skapa långsiktiga affärsrelationer.
 • B2B-marknadsföring: Kanalen är särskilt effektiv för B2B-marknadsföring, där företag kan rikta sina kampanjer till specifika branscher, befattningar och företag. Det ger möjlighet att nå ut till beslutsfattare och påverkare inom företag.
 • Delat innehåll och expertis: På LinkedIn är det naturligt att dela branschnyheter, artiklar, tips och insikter. Här kan ni etablera er som experter inom specifika områden genom att dela värdefullt innehåll och bidra till branschdiskussioner.

🚩Nackdelar med LinkedIn

 • Mindre aktivitet från vissa målgrupper: Vissa demografiska grupper, särskilt yngre generationer och vissa branscher, kan vara mindre aktiva på LinkedIn jämfört med andra sociala medieplattformar. Det kan begränsa exponeringen för ert innehåll och möjligheten att nå vissa målgrupper.
 • Fokus på professionellt innehåll: LinkedIn är främst inriktat på professionellt innehåll och affärsrelaterade ämnen. För företag inom en mer konsumentorienterad bransch kan det därmed vara svårare att hitta relevanta målgrupper.
 • Minskad organisk räckvidd: På liknande sätt som andra sociala medieplattformar har LinkedIn också genomgått algoritmiska förändringar som har minskat den organiska räckvidden för företagssidor. Som exempel premieras innehåll utan länkar, vilket gör det svårare att locka trafik till den egna hemsidan.

X (tidigare Twitter) 

Sedan Twitter såldes har plattformen genomgått stora förändringar som har tagits emot med blandade känslor hos användarna (nu senast namnbytet). Förändringarna har skett snabbt och lett till ett massivt tapp av antalet aktiva konton, där flera kända profiler också valt att helt lämna plattformen. I och med Metas lansering av konkurrenten Threads spår många att också X kommer att få ökad konkurrens.

✅ Fördelar med X

 • I dagsläget svårt att säga – ambitionerna för plattformen tycks i nuläget något splittrade, med tal om att skapa en sk. "superapp" som samlar betallösningar, shopping och en social plattform. Beroende på hur detta faller ut kan X därmed bli intressant i framtiden. 

🚩Nackdelar med X

 • Ledningens nyckfullhet och plattformens nya begränsningar, som bl.a. gör det svårare för företag att synas organiskt. Utöver detta har även antalet inlägg en användare kan se per dag begränsats kraftigt, vilket minskat incitamentet för att besöka plattformen, liksom den potentiella räckvidden för inlägg.
 • X har sett över sin finansiering och i och med detta adderat kostnader för att driva företagskonton, liksom höjt priserna för annonsering. 

TikTok 

TikTok har blivit en populär plattform för att skapa och dela korta, kreativa videoklipp. Internationellt har bilmärken och återförsäljare primärt valt att använda TikTok för att visa upp sina bilar på ett roligt och underhållande sätt och för att nå ut till en yngre målgrupp.

✅ Fördelar med TikTok

 • Bred användarbas och hög engagemangsnivå: TikTok har en stor och aktiv användarbas, särskilt bland yngre demografier. Det ger er möjlighet att nå en bred publik och engagera användare som är intresserade av underhållande och visuellt tilltalande innehåll.
 • Kreativt utrymme: Kanalen ger ett kreativt utrymme där ni kan skapa roliga, inspirerande och originella videoklipp. Dessutom har TikTok potentialen att göra innehåll viralt och sprida det snabbt över plattformen. Engagerande och delbart innehåll kan få stor exponering och nå ut till en bredare publik än bara era följare.
 • Influencer marketing: TikTok är hem för många inflytelserika användare och influencers. Genom att samarbeta med relevanta influencers kan ni dra nytta av deras följarskaror och auktoritet för att marknadsföra era produkter och nå ut till en bredare publik.

🚩Nackdelar med TikTok

 • Yngre målgrupp: TikTok är främst populärt bland yngre demografier, särskilt tonåringar och unga vuxna. Om er kampanj riktar sig mot en äldre målgrupp kan det vara svårt att nå ut till och engagera dessa personer på plattformen.
 • Korta videoklipp: Begränsning på 60 sekunder per videoklipp gör det utmanande att förmedla komplexa budskap eller presentera detaljerade produkter eller tjänster.
 • Mindre fokus på länkar och webbtrafik: TikTok erbjuder begränsade möjligheter att lägga till länkar i beskrivningar eller videoklipp. Det kan vara svårt att driva trafik till er webbplats eller konvertera användare direkt från TikTok
 • Informell plattform: Kanalen har en mer avslappnad och informell ton jämfört med tidigare nämnda plattformar. Om ert varumärke eller ert budskap kräver en mer formell och professionell ton kan det vara svårt att anpassa budskapet till plattformens stil.

Avslutningsvis...

Sociala medier är en integrerad del av människors vardag, oavsett ålder.  Med en nästan fullständig täckning bland unga och gamla, ger kanalerna er en räckvidd olikt något annat.  Samtidigt behöver ett företags närvaro inte alltid vara positivt, för en inaktiv eller illa skött kanal kan skada mer än det hjälper. Välj därför er närvaro med omsorg och prioritera hellre färre, men bättre. 

Har du funderingar på hur utvecklingen kan komma att påverka er affär framöver? Hör av dig, så hjälper vi till!

Boka demo
Dela