Elbilsmarknaden accelerar snabbt

Fri Nov 26 2021 15:30:50

Under första halvåret i år har elbilsmarknaden verkligen tagit fart. Vi kartlägger hur det ser ut på de största globala marknaderna.

September 26, 2023 10:23

När vi ser tillbaka på första halvåret i år så går det att konstatera att elbilsmarknaden verkligen tagit fart. Detta gäller inte bara i Sverige där vi sett en mer än en fördubbling av antalet sålda elbilar utan även stora delar av övriga världen. I Kina, USA och övriga Europa sker även där en stark tillväxt. I denna artikeln tittar vi lite närmare på dessa stora marknader.

Mest sålda bilen – nu som elbil

I Teslas hemland USA så följer de också den globala trenden att det säljs fler elbilar. Och det är mycket riktigt Tesla som leder försäljning där främst med sin Model 3, men också med den nya Model Y. Tesla har hela två tredjedelar av den inhemska marknaden, med Chevrolet och Ford på en andra och tredje plats. Tillsammans har de hela 80 % av marknaden. Men elbilar har fortsatt en relativt blygsam andel på 2,5 % av försäljningen i USA. Prognoserna tyder på att USA inte kommer nå samma nivå som vi idag har i Sverige (22 %) förrän tidigast 2030. Dock så sker en stor satsning på infrastruktur och skattelättnader för att öka takten av den nuvarande regeringen. Det är också stora skillnader mellan de olika staterna. Kalifornien står för en tredjedel av all elbilsförsäljning. Nyligen lanserades en elektrisk version av den mest sålda bilmodellen i USA, pickupen Ford F-150. Genom detta har förhoppningarna stigit att försäljningen av elbilar kommer öka snabbare än prognoserna har sagt.

Tesla tar marknadsdelar på världens största elbilsmarknad

Kina är den klart största marknaden. Nästa en miljon elbilar såldes där under första halvåret i år. Det är knappt tio procent av den totala personbilsmarknaden i Kina. Av dessa är en stor del inhemska märken som nu i allt större grad börjar titta internationellt. Även europeiska och amerikanska tillverkare har flyttat sin produktion till Kina för att kunna slå sig in där, men också för att ta tillvara närheten till ekosystemet kring tillverkning av batterierna. Tesla har lyckats väldigt väl genom detta och var i september 2021 det bilmärke som sålde flest elbilar i Kina. Av dessa så  kommer nästan alla från deras fabrik i Shanghai. Men sedan är det tomt på tillverkare från väst på listan över mest sålda. Istället är det inhemska märken som BYD, Changan, Xpeng och Wuling som är stora.

Miljonnationen Japan i nivå med Stockholm

I Japan är försäljningen av elbilar förvånansvärt låg. De japanska tillverkarna har istället satsat stort på olika hybridlösningar och har nu halkat efter när det gäller innovationstakten inom elbilar. Den inhemska efterfrågan på elbilar hindras även av att Japan har en stor del av sin energiproduktion inom olja och kol, vilket gör elbilen ifrågasatt ur ett miljöperspektiv där. Försäljningen av elbilar låg första halvåret på endast 8 000 stycken. Vilket är mindre än vad som såldes bara i Stockholm samma period. Frågan är om de japanska biltillverkarna kommer gå samma öde tillmötes som de konsumentinriktade elektronikföretagen som blev kraftigt omkörda av andra när de misslyckades att haka på marknadens trender.

Sålda elbilar - Globalt

Stora skillnader bland de europeiska länderna

I Europa är skillnaderna väldigt stora. Från extremen Norge där 60 % av bilarna som såldes första halvåret var elbilar. Och där siffrorna låg på 77,5 % i september! Det är inte konstigt att det är på denna marknad de flesta nya märken försöker att slå sig in när de lanserar i Europa.

Även Tyskland, Österrike och Sverige ligger på relativt höga nivåer med över 10% av försäljningen, medan länder som Spanien (2,3 %) och Italien (3,4 %) ligger långt efter. På de fem största marknaderna i Europa såldes ca 330 000 elbilar under första halvåret, vilket är en ökning med hela 150 % från samma period förra året. Om ni vill läsa mer om hur situationen ser ut i Sverige så kan ni läsa mer i vår artikel om Sveriges populäraste elbilar.

Det kommer att bli intressant att se hur den globala marknaden kommer att utvecklas de närmaste åren. Kommer de andra världsdelarna att haka på? Och hur kommer prisutvecklingen se ut? Fortfarande är elbilen dyrare än en bil med förbränningsmotor, men avståndet krymper och snart så kommer inte priset vara en faktor i beslutet när någon ska köpa ny bil. Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen nära i framtida artiklar.

Om ni har funderingar på hur denna utveckling kommer att påverka er affär framöver så hjälper vi gärna er. 

Källor:
PwC : Electric Vehicle Sales Review Q3
Power Technology : Electric vehicle sales surge in 2021
insideevs.com : US: BEV Market More Than Doubled Through July 2021
Bil Sweden: Statstik Databas Nyregistreringar

Har du funderingar på hur utvecklingen kan komma att påverka er affär framöver? Hör av dig, så hjälper vi till!

Boka demo
Dela