Så kan AI förändra bilbranschen

Artificiell intelligens (AI) har potential att förändra bilbranschen på många sätt. Vi har tittat på den senaste tekniken, liksom innovation som väntar runt hörnet.

February 23, 2024 12:54

Artificiell intelligens (AI) har potential att förändra bilbranschen på många sätt. Redan idag används det i en mängd olika bilfunktioner, från självkörande bilar till adaptiva farthållare, men utvecklingen går snabbt framåt och kommer att genomsyra branschen på allt fler vis. Vi har tittat på den senaste tekniken, liksom innovation som väntar runt hörnet.

Så används AI inom bilbranschen idag

Redan idag är AI en viktig del inom bilutvecklingen och integrerat på något vis i alla nya bilar som levereras. Kanske är det dock självkörande bilar som är det som de allra flesta tänker på när de hör AI i bilsammanhang, men något som fortfarande är relativt långt bort för de allra flesta förare. Istället är det funktioner som adaptiva farthållare, parkeringsassistenter, drivlinor och underhållsstöd som blivit en naturlig del av bilförarens vardag och även har den största påverkan på vårt dagliga liv.

Så vad har framtiden att erbjuda? Vi har djupdykt i den senaste tekniken och listat tre områden där AI kommer att spela en allt större roll:

Så kan AI förändra branschen

1. Säkerhet

AI kan användas för att förbättra säkerheten genom att identifiera och förhindra risker kopplade till exempelvis olyckor eller brott. AI kan också användas för att utveckla nya säkerhetssystem, som i sin tur kan användas i utvecklingen av självkörande bilar.

2. Effektivitet

Precis som att AI används för att effektivisera exempelvis marknadsföring, kan det även användas för att automatisera delar av körningen. Som exempel kan AI bidra till att sänka bränsleförbrukningen, minska slitage och förlänga bilens livslängd genom rekommendationer eller självstyrning. AI kan också användas för att automatisera underhållsuppgifter, vilket kan göra det enklare och billigare att hålla bilen i gott skick.

3. Komfort

Kanske har du varit med om att sätet skjutits för långt fram, speglarna justerats eller ljudnivån varit för hög efter att din vän eller partner kört bilen. Med AI kan detta i framtiden vara ett minne blott. Genom tekniken kan bilens inställningar anpassas efter föraren per automatik, utifrån dina valda preferenser. Kanske rör det körinställningarna, vilken temperatur du vll ha i bilen eller vilken låt som ska inleda din färd.

---

Slutligen

Vi har ännu bara sett början av AI:s intåg i bilbranschen och kan också konstatera att det fortfarande finns problem (både relaterade till AI och människan). Samtidigt är utvecklingen ännu i sin linda och potentialen enorm. Och visst är det så att man ser fram emot att välkomnas till en perfekt tempererad bil, med playlisten som matchar ens humör!

Har du funderingar på hur utvecklingen kan komma att påverka er affär framöver? Hör av dig, så hjälper vi till!

Boka demo
Dela