Sveriges populäraste elbilar

Wed Nov 24 2021 11:01:27

Vilket märke är populärast i Sverige när det gäller elbilar? Vilket märke har ökat mest? Läs denna sammanställning av de senaste försäljningssiffrorna.

September 26, 2023 10:22

Vilket bilmärke säljer flest elbilar och vilka märken är det som ökar mest just nu? Två år i rad har andelen nyregistrerade elbilar i oktober månad trefaldigats. I oktober månad 2021 så registrerade hela 4573 elbilar i Sverige. Det var 23% av alla bilar och om även andelen laddhybrider räknas in så närmar det sig snart 50% av alla bilar.

Andel elbil 2

 Men vilka är då de mest populära elbilsmärkena just nu? Vi har tittat närmare på de siffror som Bil Sweden publicerat för oktober och kan se några intressanta saker. Bland annat att flera av de mest populära märkena även är starka inom elbil, som Volkswagen och KIA, men också att några av stora har halkat efter rejält. Volvo och Toyota finns inte med på topp-tio även om Volvo nu börjar sälja mer av sin första elbilar. Nästan alla märken visar på ökade försäljningssiffror av elbilar med några få undantag. Renault och Hyundai har haft ett trögt år, men det kan man inte säga att MG, Skoda och Ford har haft. 

Elbilar Oktober 2021-3

MG som kanske är den första kinesiska bil att slå sig in på den svenska marknaden (om man räknar bort Volvo och Polestar som även de har kinesiska ägare) har haft ett väldigt bra år så här långt med sin elbil som riktar sig mot det "billigare" prissegmentet inom elbilsmarknaden. Med ett bra privatleasingerbjudande och rimliga leveranstider i dessa halvledarkris-tider har de gått från nästan inga bilar sålda förra året till att ta en fjärdeplats på listan. Frågan är väl inte om utan snarare när det kommer fler märken från tillverkare i Kina som fokuserar på elbilar. Kina är för övrigt det land där det finns flest elbilar, nära fem miljoner, att jämföra med cirka tvåhundratusen i Sverige. Märken som Nio, Xpeng och BYD kommer troligtvis att lanseras i Sverige under nästa år efter att först ha lanserats i Norge i år.   

Även Volkswagen har accelererat sin elbilsförsäljning ordentligt. Nya ID.4 har gjort succé och står själv för hela 13% av alla elbilarna som säljs i Sverige. Totalt står bilarna som baseras på Volkswagen-koncernens MEB-plattform, dvs ID.3, ID.4, Audi Q4 och Skoda Enyaq för över en fjärdedel av alla elbilar som säljs i Sverige.

 Stora förändringar i försäljning

Märke / Förändring
Försäljning 2021 jan-okt jämfört med 2020 jan-okt

  • Volkswagen +6292 (300%)
  • Skoda +2076 (1166%)
  • MG +3430 (n/a)
  • Ford +1169 (n/a)
  • Volvo +915 (880%)
  • Opel +568 (802%)
  • Renault -749 (-42%)

 Frågan är hur utvecklingen kommer se ut de närmaste åren. Tidigare nämnda halvledarbrist gör det svårt för tillverkarna att producera bilar i takt med efterfrågan och många tillverkare prioriterar elbilar. Det tillsammans med förändrade Bonus Malus-regler nästa år kommer nog leda till en fortsatt ökning av andelen elbilar.  

Om ni har funderingar på hur denna utveckling kommer att påverka er affär framöver så hjälper vi gärna er.

Har du funderingar på hur utvecklingen kan komma att påverka er affär framöver? Hör av dig, så hjälper vi till!

Boka demo
Dela