Sveriges populäraste elbilar 2022

Thu Mar 23 2023 14:43:52

Vilket bilmärke säljer flest elbilar och vilka modeller ligger i topp? Här hittar du allt du behöver veta om elbilsförsäljningen i Sverige 2022.

September 26, 2023 10:26

Vilket bilmärke säljer flest elbilar och vilka modeller står starkast i konkurrensen? Under de senaste åren har elbilsförsäljningen gått starkt framåt och med nästintill tre gånger så många nybilsregistreringar mellan 2019-2021. Men hur ser statistiken ut för 2022?

Minskning i antal nyregistrerade personbilar

Under 2022 minskade antalet nyregistrerade personbilar med fyra procent, till följd av pandemins efterdyningar, det säkerhetspolitiska läget och komponentbrist. Samtidigt har påverkan slagit hårdare mot fossildrivna personbilar och inom kategorin laddbara ökar andelen från 2021 års siffra 45 %, till hela 56 %. Här står också renodlade elbilar för den största ökningen (+ 65 %) medan laddhybrider backar drygt 15 %.

elbilar-alla-bilar


Bilförsäljningen sjönk under 2022, men inom kategorin elbilar fortsatte försäljningen att öka.

Nytt på topplistan

Men vilka är då de mest populära elbilsmärkena just nu? Vi har tittat närmare på siffror från Mobility Sweden och Allt om Elbil, där ett par förändringar skett. Volkswagen och Kia är förvisso fortfarande i topp, men Volvo, som 2021 inte letade sig in på tio-i-topp, gör entré på fjärde plats med sin XC40 Recharge.  

topplista-elbil

Fortsatt intresse för billigare elbilar

MG, som kanske är den första kinesiska bilmärket att slå sig in på den svenska marknaden (om man räknar bort Volvo och Polestar som även de har kinesiska ägare) går fortsatt bra och kvalar även i år in på topp tio med ZS SUV. Något som tyder på att intresset för det “billigare” prissegmentet inom elbil är här för att stanna. Med ett bra privatleasingerbjudande och rimliga leveranstider i tider av halvledarbrist har de gått från att nästan nolla 2020, till 2 420 sålda bilar januari-oktober 2022.

Volkswagen och Kia

Även Volkswagen har accelererat sin elbilsförsäljning ordentligt. Nya ID.4 har gjort succé och utgjorde trots lansering våren 2021 redan drygt 2% av det totala antalet elbilar i Sverige 2021. Volkswagen Group toppar även listan över antalet levererade elbilar 2022, inte minst tack vare bilarna inom MEB-plattformen, ID.3, ID.4, Audi Q4 och Skoda Enyaq. 

Kia kvalar in två bilmodeller på topplistan genom Kia e-niro och Kia EV6, men ligger även på plats tre över flest elbilar i Sverige (Volvo tar plats två). Det sydkoreanska bilmärket har de senaste åren seglat upp som en storfavorit både i Sverige och globalt och utmanar nu även med större modeller, däribland i SUV:en EV9.

Stort intresse – men hur ligger Sverige till egentligen?

Trots ambitiösa klimatmål liksom ett högt intresse för elbilsmarknaden har dock Sverige fortfarande en bra bit kvar till att titulera nybilsförsäljningen som eldriven. Idag rullar lite över 450 000 elbilar på de svenska vägarna, att jämföra med Kina, som har 5 miljoner stycken och därmed ligger i topp i världen (60 % av världens totala antal). 

Slår man dock ut siffrorna för befolkning och andel av fordonsflottan ser siffrorna lite annorlunda ut: 

andel_elbilar

Trots tillgänglighet och över 250 kinesiska elbilsmärken ligger Sverige därmed före när det kommer till omställningen, vilket egentligen inte är så konstigt. Vad som däremot är ett faktum är att Sveriges, och många länder med oss, omställning inte hade varit möjligt utan kinesisk innovation och leveranskapacitet.

Har du funderingar på hur utvecklingen kan komma att påverka er affär framöver? Hör av dig, så hjälper vi till!

Källor
Mobility Sweden, www.alltomelbil.se, www.nationmaster.com, www.teknikensvarld.se och www.wardsauto.com 

Har du funderingar på hur utvecklingen kan komma att påverka er affär framöver? Hör av dig, så hjälper vi till!

Boka demo
Dela