Maximera din spårning och analys med UTM-taggar

2023-08-23

Hur fungerar UTM-taggar och i vilka sammanhang bör detta användas? Här berättar vi hur UTM-taggar kan hjälpa dig att optimera din marknadsföringskampanj.

February 23, 2024 12:55

 I dagens digitala landskap är spårning och analys avgörande för att förstå hur olika marknadsföringsstrategier påverkar din webbtrafik och konverteringsfrekvens. En kraftfull metod för att uppnå detta är genom användningen av UTM-taggar. UTM-taggar (Urchin Tracking Module) är små bitar av kod som kan läggas till i URL:er för att spåra källan, mediet, kampanjen och andra relevanta parametrar för en länk. I den här artikeln kommer vi att utforska fördelarna med UTM-taggar och hur du kan använda dem för att optimera din marknadsföringsinsats.

Förstå UTM-taggar 

En UTM-tag består av ett antal parametrar som fylls i i en URL för att ge dig mer information om var besökare kommer ifrån. De vanligaste parametrarna inkluderar:

 1. Kampanj (utm_campaign): Identifierar den specifika kampanjen som länken är en del av, till exempel en säsongsrea eller en ny produktlansering.
 2. Medium (utm_medium): Anger det medel genom vilket länken distribueras, som sociala medier, e-post eller cpc (cost per click) annonser.
 3. Källa (utm_source): Definierar källan till trafiken, till exempel Facebook, Google eller en specifik e-postlista.
 4. Innehåll (utm_content): Används för att särskilja olika varianter av samma länk. Det kan vara användbart för A/B-testning av olika annonser eller banners.
 5. Term (utm_term): Används främst för att spåra sökord i annonsering på sökmotorer. Det ger insikt om vilka söktermer som genererade klick.

Genom att lägga till dessa parametrar i dina länkar kan du precisera var trafiken kommer ifrån och hur den interagerar med din webbplats. Detta ger djupare insikter om din målgrupp och kampanjprestanda.

‎utm-taggar.‎001

Fördelar med UTM-taggar

Användningen av UTM-taggar erbjuder flera fördelar för din marknadsföringsstrategi:

 1. Exakt källspårning: UTM-taggar ger detaljerad information om var trafik kommer ifrån, vilket hjälper dig att avgöra vilka plattformar som genererar mest trafik och konverteringar.
 2. Anpassad kampanjanalys: Genom att inkludera kampanjnamn och annan relevant information kan du enkelt jämföra olika kampanjers prestanda och identifiera vilka som ger bäst resultat.
 3. Bättre ROI-bedömning: UTM-taggar ger dig möjlighet att koppla försäljning och konverteringar till specifika kampanjer eller källor, vilket gör det enklare att mäta och förstå din ROI.
 4. Optimering av marknadsföringskanaler: Med insikterna från UTM-taggar kan du fokusera din tid och resurser på de kanaler och kampanjer som ger bäst resultat, och justera eller avbryta de som inte ger önskat utfall.

Best Practice för användning av UTM-taggar

För att dra full nytta av UTM-taggar är det viktigt att följa några bästa praxis:

 1. Var konsekvent: Använd alltid samma format och namnkonventioner för dina UTM-taggar. Detta gör det lättare att jämföra data och undvika förvirring.
 2. Överdriv inte: Använd inte för många UTM-parametrar. Håll dig till de nödvändiga parametrarna för att undvika att dina länkar blir komplicerade och svåra att hantera.
 3. Testa och justera: Använd A/B-testning för att jämföra olika kombinationer av UTM-parametrar och ta reda på vad som fungerar bäst för din målgrupp och ditt budskap.
 4. Utbilda ditt team: Se till att ditt marknadsföringsteam förstår vikten av UTM-taggar och hur de ska använda dem korrekt. Detta minskar risken för felaktig taggning.
Sammanfattningsvis

UTM-taggar är en ovärderlig resurs för marknadsförare som strävar efter att maximera sin spårning, analys och kampanjoptimering. Genom att korrekt implementera UTM-taggar kan du få djupare insikter i din målgrupps beteende och kampanjens prestanda. Med bättre data i handen kan du fatta mer informerade beslut och allokera era resurser på ett mer effektivt sätt, vilket i sin tur kan leda till ökad framgång för dina marknadsföringsstrategier.

Har du funderingar på hur utvecklingen kan komma att påverka er affär framöver? Hör av dig, så hjälper vi till!

Boka demo
Dela