Google Consent Mode v2: Förbättrad kontroll över användardata

Den 1 mars lanserar Google Consent Mode v2. Denna uppdaterade version av Consent Mode ger användare mer detaljerad kontroll över hur deras data används på webbplatser och i appar.

February 23, 2024 13:05

Vad är Google Consent Mode v2?

Consent Mode v2 är en funktion som integrerar användares samtyckespreferenser med Googles annonserings- och analysverktyg. Den gör det möjligt för webbplatser att anpassa hur dessa verktyg beter sig baserat på användarens samtyckesstatus, särskilt när det gäller cookies och datainsamling.

Förbättringar i v2

Den största förbättringen i v2 är introduktionen av två nya parametrar:

  • ad_user_data: Anger om användaren samtycker till att Google samlar in och använder data för annonsanpassning.
  • ad_personalization: Anger om användaren samtycker till att Google visar personliga annonser.

Dessa parametrar ger användare mer detaljerad kontroll över hur deras data används. De kan välja att tillåta Google att samla in data för annonsanpassning men inte visa personliga annonser, eller vice versa.

Varför är Consent Mode v2 viktigt?

Consent Mode v2 är en viktig del av Googles arbete för att respektera användares integritet. Den ger användare mer kontroll över sina data och hjälper dem att fatta välgrundade beslut om hur de vill att deras data ska användas.

Hur implementerar jag Consent Mode v2?

Implementeringen av Consent Mode v2 beror på om du använder en Google-certifierad CMP (Consent Management Platform) eller inte.

  • Om du använder en CMP: Din CMP-leverantör kommer automatiskt att uppdatera till v2. Du behöver bara samarbeta med din leverantör för att se till att du använder den senaste versionen.
  • Om du inte använder en CMP: Du måste implementera Consent Mode v2 manuellt. Du kan hitta detaljerade instruktioner på Googles Developers-webbplats.

Google Consent Mode v2 är ett led i att stärka användarintegriteten. Den ger användare (besökare) mer kontroll över sina data och möjlighet att styra över hur den används. Om ni inte redan har implementerat Consent Mode v2 uppmuntrar vi därmed er att göra det så snart som möjligt. Hör gärna av er om ni behöver hjälp!

Information kring hur ni implementerar V2 (för utvecklare):

Har du funderingar på hur utvecklingen kan komma att påverka er affär framöver? Hör av dig, så hjälper vi till!

Boka demo
Dela